Affiliateintroduktion

Affiliate
Affiliate (engelska för "ansluten" eller "anknuten") används för en webbsajt som genom annonser dirigerar trafik av internetanvändare till en annan sajt. Ett affiliateprogram är en överenskommelse där de som driver en online-affärssida (en internetbutik till exempel) tar ut en avgift, eller kommission, till affiliate-partnern för att vidarebefordra trafik till dem. Den som är affiliate länkar alltså vidare besökare till affärssidan mot betalning. Kommissionen kan vara för vad som kallas avslut, det vill säga då den som klickat på länken sedan genomför ett köp eller liknande, eller en liten ersättning för varje unik besökare som omdirigerats.

Affiliatenätverk
Ett affiliatenätverk är ett system där annonsörer som vill öka sin försäljning via Internet matchas ihop med webbplatsägare som vill öka sina annonsintäkter genom så kallade affiliateprogram. Varje annonsör skapar ett eget affiliateprogram i systemet. Vanligen sker annonsering via banners, textlänkar eller djuplänkar direkt till enskilda produkter/produktkategorier och man betalar för besök eller för köp. Ofta används en kaka (cookie) för att spåra vilken affiliate som skall ha betalt. Fördelen för en webbplatsägare är främst att flera annonsörer samlas på samma ställe, samtidigt som man kan få se fullständig statistik. Man slipper också utbetalningar från flera olika annonsörer i och med att affiliatenätverket står för all fakturering mot samtliga annonsörer. Nackdelen är att ägaren av tjänsten tar en inte oväsentlig del av annonsintäkter.

Affiliatemarknadsföring
Affiliatemarknadsföring handlar alltså om att tjäna pengar på reklam på sin hemsida. Du får provision när du får en besökare att beställa något från sajten som du gör reklam för. I regel får du 5-15 % av beloppet de handlar för. Det finns fler saker du bör tänka på när det gäller affiliatemarknadsföring. Många affiliatenätverk har dock olika nybörjarguider som du kan läsa. Du har dock absolut ingenting att förlora på det eftersom det alltid är gratis att gå med i olika affiliatenätverk (Annars kan du räkna med att det är något slags scam).

Det finns även väldigt många exempel på de som har lyckats och som lever på detta på heltid. Ett exempel är bloggaren Tommy hos tkj.se, ett annat exempel är amerikanen Pat hos Smart Passive Income blog. Pat har ibland tjänat uppåt 58 000 dollar på bara en månad, vilket du kan läsa om på hans blogg. Han har väldigt många människor som följer honom och han har jobbat stenhårt på att nå dit.

Läs mer på nästa sida om olika affiliatenätverk!